субота, 27. јун 2015.

Занимљивости о језицима

Данас смо за вас спремили неколико занимљивости о светским језицима, које засигурно нисте знали.

Текст је преузет са сајта "Да ли знате": http://www.daliznate.com/2014/01/04/zanimljive-cinjenice-o-jezicima/


1)      Неки језици имају падеже, а неки не. Наш језик има седам падежа, док енглески језик нема ниједан. Фински језик има око 14-15 падежа, док мађарски има око 18, све зависи од дефиниције. Али по броју падежа апсолутни рекордер је Цезки језик који се говори на Кавказу, и који има 64 падежа. Нажалост, тај језик је сада у изумирању, па се воде напори да се он очува.

2)      У нашем језику, као и у другим словенским језицима,  постоје три граматичка рода: мушки, женски и средњи. Свака реч има свој род, дрво је средњег рода, док је лист мушког рода, а грана женског, на пример. Немају сви језици род. Турски, кинески и јапански немају род. Енглески језик је некада имао родове, али су се они сада изгубили. Занимљиво је да неки афрички и индијански језици имају више од три рода. На пример, родови се могу разликовати по томе да је ли у питању жива или нежива ствар. Затим биљке и природне појаве могу да имају засебан род. Род такође може да зависи и од величине ствари. Тако би лист имао биљни мали род, а дрво би имало биљни велики род.

3)      Ми смо навикли да имамо само једнину и множину именица, али у неким језицима постоји неколико множина. На пример, реч “ми” може да значи нас двоје, или ја и он, или ја и ти, ја и још много људи итд. Код нас се за све те речи користи “ми”, док у неким језицима постоје различите речи.

4)      Језици се разлику по броју речи, говорника, структури, граматици и тако даље, али не постоји мисао или појава која не може да се каже на било ком језику. Чак и у случају да за неку појаву не постоји реч на једном језику, она се увек може описати и разумети.

5)      Познати лингвиста Ноам Чомски сматра да постоји универзална граматика, то јест иста граматичка правила која су урођена свим људима.

6)      Наш језик припада индо-европској породици језика, која је најбројнија на свету, а словенској групи језика, која је најбројнија у Европи. У Европи се најчешће користе три групе језика, германски, романски и словенски језици. Свака група има заједничког претка, релативно гледано. Оно што је интересантно за словенске језике је да су они међусобно најхомогенији, то јест сви су много међусобно слични. Говорник пољског и српског могу сасвим лепо да се споразумеју, иако је пољски западнословенски језик,  а српски јужнословенски. Неки стручњаци иду до те границе да сматрају да су у десетом веку нове ере сви говорници словенских језика говорили једним језиком. Наведена сличност је навела неке лингвисте да почну да праве заједнички словенски језик, који би био разумљив свој говорницима словенских језика. Тако су настали новословенски и међусловенски језици. Румунски језик има доста речи словенског порекла, зато што је био окружен говорницима словенских језика.

7)      Италијански и француски језик нам делују веома различито, али је њихова лексичка сличност око 89 процената (проценат речи које су исте или сличне), што је много изнад лингвистичке границе да се два језика прогласе истим.

8)      Неки стручњаци сматрају да матерњи језик умногоме може да утиче на нечији менталитет и поглед на свет. На пример, постоје истраживања која показују да су људи са матерњим језицима у којима не постоји будуће време, одговорнији што се тиче планирања и остварења будућих одлука (више штеде и воде рачуна о здрављу), јер су приморани да размишљају у концептима садашњости.

9)      Деца која од малена живе у двојезичној средини, где се упоредо користе два језика, су интелигентнија.
https://unionelementaryell.wordpress.com/


10)      Најдужа реч у српском језику је престолонаследниковица, која значи жена престолонаследника.

11)      Половина људи на свету данас се користи са два или више језика.

12)      Кмерски језик у Камбоџи има 74 знакова у алфабету, док један од језика на Папуи Новој Гвинеји, Ротокас има само 12 знакова.

13)      Језик Седанг, који се говори у Лаосу и Вијетнаму има између 33 и 55 различитих самогласника, зависно од дефиниције.

14)      Земља са највише језика је Папуа Нова Гвинеја, где се говори око 850 језика. У Европи је то Русија, где се процењује да постоји између 130 до 200 језика. Земља са највећим бројем језика у службеној употреби је Јужна Африка, са 11 језика.

15)      Ирска је једина земља где је изумрли језик јавни службени језик. Ирски језик данас скоро нико да и не говори. Сви Ирци у свакодневном говору користе енглески језик, али су обавезни да у школи уче ирски, као и да на њега преводе званичне документе. Доста се труде да оживе свој језик, али нажалост данас нико не види сврху да говори изумрли језик.

16)      Хебрејски језик је једини изумрли језик који је успешно оживљен, и томе можете више прочитати овде.

17)      Српски језик је једини европски језик са диграфијом, односно два писма у оквиру једног језика.


Сајт ДА ЛИ ЗНАТЕ.

Нема коментара:

Постави коментар